Wygasa - 31.12.2024 r.

Wygasa - 31.12.2024 r.

Wygasa - 31.12.2024 r.

Wygasa - 31.12.2024 r.

Wygasa - 31.12.2024 r.

Wykup tu reklamę

Pączki, które tak wyglądają, nie będą smaczne

Pączki różnią się między sobą nie tylko nadzieniem, chociaż na pierwszy rzut oka można odnieść takie właśnie wrażenie. Kupując je w tłusty czwartek, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Czasami już po wyglądzie można stwierdzić, czy pączek jest dobre jakości. Podpowiadamy, na co patrzyć, żeby nie było później niesmaku i rozczarowania.

You are currently viewing Pączki, które tak wyglądają, nie będą smaczne
Wybierając pączki, pamiętajmy, aby zapoznać się z ich składem. Nie wstydźmy się o to pytać, bo przecież chodzi o nasze pieniądze i nasze zdrowie. Dobrej jakości produkty powinny zawierać wodę, mleko, mąkę, masło, drożdże i żółtka oraz tłuszcz do smażenia. Im krótsza lista, tym lepiej. Syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, spulchniacze czy konserwanty źle wróżą. Taki pączek może być smaczny, ale na pewno nie będzie zdrowy.

Czytanie składu to podstawa, ale czasami już po samym wyglądzie można wywnioskować, czy mamy do czynienia z dobrymi pączkami. Eksperci zwracają uwagę na pewien charakterystyczny szczegół. Chodzi o… białą obwódkę na środku. Oznacza ona, że ciastko było smażone w odpowiedniej temperaturze i we właściwy sposób.

Ważny jest również kolor pączka. Nie może on być zbyt blady ani przypalony. Warto też zwrócić uwagę na rozmiar i sięgać po te średniej wielkości. Unikajmy tych pomarszczonych o nieregularnym kształcie. Powinny mieć delikatny, przyjemny zapach.

Sporo o jakości pączka, a na pewno jego świeżości, może nam powiedzieć lukier. Jeżeli jest popękany, to zły znak. Powinien raczej był gładki i prezentować się po prostu ładnie.

Dobrą wskazówką jest też cena, chociaż niekiedy może ona zmylić. Bardzo tanie pączki na pewno nie będą wysokiej jakości. Nie ma się co oszukiwać, bo przecież producent też musi na nich zarabiać. Jeżeli jeden kosztuje kilkadziesiąt groszy, to co dobrego może być środku? Niestety nic. Z drugiej strony warto pamiętać, że te najdroższe pączki wcale nie muszą być takie super pyszne i dobre.

Pączki z hipermarketu prawdopodobnie nie będą tak smaczne, jak te z rzemieślniczej piekarni. Masowa produkcja ma to do siebie, że jest szybka i tania. Jakość natomiast kosztuje i wymaga czasu. Stąd właśnie te kolejki w tłusty czwartek przed najlepszymi cukierniami. To też jest pewien wyznacznik jakości pączków. Oczywiście brak tłumów nie musi jeszcze świadczyć o tym, że wyroby są kiepskie.

Źródło: kobieta.onet.pl

Loading

Reklama
Reklama
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
×
×

Koszyk