Oleje w sprayu – kiedy warto ich używać?

Będąc na diecie, często rezygnujemy ze smażonych potraw, ponieważ do ich obróbki cieplnej trzeba wykorzystać spore ilości tłuszczu. Rozwiązaniem tego problemu mogą być oleje w sprayu. Są to produkty bogate w wysokiej jakości wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sprzedawane specjalnych butelkach z atomizerem. Na czym polega ich fenomen?

You are currently viewing Oleje w sprayu – kiedy warto ich używać?

Oleje w sprayu mają wiele zalet. Przede wszystkim umożliwiają rozprowadzenie oleju w sposób równomierny i efektywny poprzez rozpylenie produktu bezpośrednio na patelnię lub na smażoną potrawę. Oleje w sprayu są łatwe w użyciu, wydajne i dostępne w wielu ciekawych wersjach smakowych. Jak można je wykorzystać w codziennej diecie?

Korzyści ze stosowania olejów w sprayu

Smażenie potraw nie zawsze wiąże się z koniecznością użycia dużej ilości tłuszczu. Jednak mając do dyspozycji zwykłą butelkę z olejem, trudno jest odmierzyć odpowiednią ilość kropel i równomiernie rozprowadzić je po powierzchni patelni. Tymczasem w przypadku olejów w sprayu jest to bardzo łatwe. Już jedno spryskanie patelni wystarcza, aby pokryć większą powierzchnię i usmażyć przepyszne dane.

Oleje w sprayu są ekonomiczne i pozwalają znacząco zmniejszyć kaloryczność dań. Jedno opakowanie tego produktu może zawierać nawet do 1000 przeciętnych porcji. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla osób, które szukają oszczędności w domowym budżecie i chcą szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Olej w sprayu możesz też z powodzeniem wykorzystać do grillowania, pieczenia i przygotowywania dań spożywanych na zimno.

Jaki olej w sprayu wybrać?

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. W trakcie odchudzania warto stawiać na tłuszcze pochodzenia roślinnego, tłoczone na zimno, ponieważ mają wiele prozdrowotnych właściwości. Produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na:

  • regulację poziomu cholesterolu,
  • odporność,
  • układ nerwowy,
  • układ krwionośny,
  • kondycję skóry, włosów i paznokci.

Oleje w sprayu bazują na tłuszczach różnego pochodzenia. Mogą być pozyskiwane z rzepaku, pestek dyni, nasion lnu lub czarnuszki. Bogatą ofertę olejów w sprayu znajdziesz w sklepie Bodypak. Jest to miejsce, w którym wygodnie zamówisz olej kokosowy, rzepakowy lub sojowy. Niektóre oleje w sprayu mogą mieć zapach czosnku lub zapach maślany. Przyjemny aromat korzystnie wpływa na walory smakowe potrawy. W ofercie znajdziesz oleje w sprayu przeznaczone do smażenia i pieczenia. W efekcie z łatwością wybierzesz produkt, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

Odżywki białkowe – czy to produkt tylko dla osób ćwiczących na siłowni? Dowiedz się więcej!

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność swoich posiłków, koniecznie wypróbuj oleje w sprayu. Ta drobna zmiana szybko przyniesie Ci wiele wymiernych korzyści. Oleje w sprayu możesz wykorzystać nie tylko do smażenia czy pieczenia, ale także do przygotowania przepysznych grzanek. Tego rodzaju produkty wyróżniają się znakomitą przyswajalnością, wszechstronnym zastosowaniem i bardzo dobrym składem.

Loading

Reklama
Reklama