Jak przygotować kiełbasę białą na Wielkanoc?

Wielkanoc to czas radości, nadziei i rodzinnych spotkań. Jednym z najbardziej kultowych elementów wielkanocnego stołu jest biała kiełbasa. W tym wyjątkowym czasie zdecydowanie nie może jej zabraknąć. Jednak aby smakowała wyśmienicie, warto poznać tajniki przygotowania tego wyjątkowego dania.

You are currently viewing Jak przygotować kiełbasę białą na Wielkanoc?

Podpowiadamy dzisiaj, o czym pamiętać, przygotowując białą kiełbasę! Zapraszamy do lektury!

Wybór składników do kiełbasy białej

Przygotowanie kiełbasy białej rozpoczyna się od odpowiedniego doboru składników. Kluczowe jest oczywiście świeże i wysokiej jakości mięso, np. łopatka (70%) oraz podgardle (30%), a także odpowiednio dobrane przyprawy. Jednak równie istotne są jelita, które nadadzą kiełbasie charakterystyczny kształt i smak.

 

W tradycyjnym przepisie na kiełbasę białą wykorzystuje się jelita baranie lub wieprzowe. Pierwsze z wymienionych nadają kiełbasie wyjątkowej delikatności i lekkości smaku, podczas gdy jelita wieprzowe wpływają na aromat oraz konsystencję mięsa, i to je wykorzystuje się częściej.  Takie wysokiej jakości składniki możesz znaleźć na stronie: https://sklep.jelux.pl/13-jelita-wieprzowe.

Przygotowanie mieszanki mięsnej

Gdy masz już wszystkie składniki, kolejnym krokiem w procesie przygotowania kiełbasy białej jest staranne pokrojenie mięsa, a następnie zmielenie go. Podgardle wraz z czosnkiem warto przemielić przez maszynkę z sitkiem o wielkości 3 mm, natomiast łopatkę już na większych oczkach o wielkości 8 mm. Następnie mięso należy wymieszać z przyprawami. W tradycyjnym, prostym przepisie na białą kiełbasę używa się na 1kg:

-17 g soli

-5 g majeranku

-1 g gałki muszkatołowej

-3 g pieprzu czarnego mielonego

-6 g czosnku świeżego (zmielonego już wcześniej).

 

Możesz również skorzystać z gotowych mieszanek przypraw, które będą stanowiły kompozycję wszystkich wymienionych. Warto zadbać o odpowiedniego dostawcę. Twojej uwadze polecamy sklep Jelux. Szeroki wybór produktów znajdziesz na stronie: https://sklep.jelux.pl/. Marka proponuje także jelita wieprzowe oraz jelita baranie.

Napełnianie jelit i gotowanie

Gdy mieszanka mięsna jest już przygotowana, należy przystąpić do napełniania flaka. Jelita wieprzowe lub wołowe należy wcześniej dokładnie wypłukać i nasączyć wodą, aby ułatwić sobie cały proces. Następnie wystarczy założyć jedno zakończenie jelita na końcówkę wylewki napełniacza, a drugie delikatnie prowadzić, napełniając mieszanką mięsną. Ważne jest zachowanie umiaru przy napełnianiu jelit, aby uniknąć ich pęknięcia. Po napełnieniu kiełbasy dokładnie wygładź jej powierzchnię i podziel na pojedyncze kiełbaski.

 

Następny etap przygotowywania mięsa polega na jego gotowaniu, a w zasadzie parzeniu. Całość wrzuca się do gotującej wody i zdejmuje z ognia. Garnek należy przykryć, a kiełbasę wyciągnąć po 20 minutach. Po tym czasie mięso można spożywać. Jest ono pyszne i aromatyczne.

 

Jelita baranie oraz wiele innych składników do przygotowania kiełbasy znajdziesz na stronie: https://sklep.jelux.pl/20-jelita-baranie.

Loading

Reklama
Reklama